Zoek voor grote vraagstukken een oplossing als ze nog klein zijn

Lao Tse, 600 v.C.

Zoek voor grote vraagstukken een oplossing als ze nog klein zijn

scheidingsmediation

Bij een (echt)scheiding dienen veel zaken geregeld te worden, zoals de omgang met de kinderen, het ouderschapsplan en alimentatie. Bij beëindiging van een relatie ontstaat vaak een hectische periode met veel emotiewisselingen en conflicten. Soms is dit zichtbaar in gedrag, maar het kan ook zijn dat de strijd zich inwendig en in stilte afspeelt en dat er juist weinig met elkaar wordt gesproken. Dit maakt de communicatie en het maken van goede afspraken moeilijk.

Als psycholoog-mediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van mensen bij (complexe) scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Ik help de deelnemers aan de mediation een goed en doordacht ouderschapsplan tot stand te brengen. In het ouderschapsplan komen onderwerpen aan bod als de zorg- of omgangsregeling, verhuizing, hobby’s en sport, de omgang met familie/vrienden, het uitwisselen van informatie en de kinderalimentatie.

Het komt bij (echt)scheidingen vaak voor dat het onderlinge contact tussen de scheidende partners verslechterd, is waardoor het niet lukt om tot afspraken te komen. In dat geval begeleid ik de deelnemers in het normaliseren van de onderlinge communicatie en omgang met elkaar, zodat een gesprek over het ouderschapsplan wel mogelijk is.

Indien naast een ouderschapsplan een convenant nodig is komen onderwerpen aan bod als de eigen woning, partneralimentatie, verdeling van bezittingen en schulden en pensioenaanspraken. In onderling overleg en afhankelijk van de complexiteit bespreek ik deze onderwerpen zelf met de deelnemers of werk ik samen met een advocaat-mediator om dit deel van de (echt)scheiding te regelen. Daarnaast werk ik voor specialistische kennis samen met experts (zoals een familierecht fiscalist, een hypotheekadviseur, een pensioendeskundige en een specialist ouderverstoting).

 

Werkwijze mediation

Kenmerken mediation

Voorkomen is beter dan strijden

Mediation naast rechtspraak

Gevolgen voor de kinderen

Contact met beide ouders

Waar slaapt je kind?

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

ADR Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET