Het woord emotion bevat het woord motion, dat zegt eigenlijk al genoeg!

Albert Einstein

Het woord emotion bevat het woord motion, dat zegt eigenlijk al genoeg!

Danscoaching

Aan de ene kant zijn we in onze westerse maatschappij gewend veel problemen op te lossen met onze ratio, waarbij we vooral veel praten. Aan de andere kant hoor ik vaak van cliënten dat ze het zat zijn om alleen maar te praten, dat ze best wel snappen hoe het zit, maar dat het praten over hun problemen hun problemen niet altijd oplost.  

Bij lichaamsgericht werken ga je uit van een eenheid tussen lichaam en geest. Danscoaching is een vorm van lichaamsgericht werken en bestaat uit een combinatie van praten en bewegen. Behalve onze ratio beschikken we over veel onbewuste kennis en ervaring over onszelf en de wereld.  Deze kennis en ervaring kan bewust worden gemaakt door ons lichaam te bewegen en aandacht te hebben voor wat daarbij vanbinnen plaatsvindt aan gedachten, beelden en emoties. Door in een gesprek op deze ervaring te reflecteren kan de vertaalslag naar het dagelijks leven worden gemaakt.  Je wordt je bewuster van signalen van jouw lichaam. Vastgezette spanning wordt bijvoorbeeld voelbaar en bespreekbaar en er ontstaat ruimte voor ander gedrag.

Als danscoach hoor ik vaak dat cliënten er tegenop zien te bewegen of dat ze zich schamen voor de manier waarop ze dat doen. Ik wil daarom benadrukken dat het niet gaat om het zetten van de juiste stappen of om mooi te bewegen, maar om de onbewuste kennis die naar boven komt. Elke beweging, hoe klein dan ook, is goed. Je hoeft als cliënt geen “dans” te verzinnen, maar ik begeleid je om in beweging de informatie uit jouw lichaam te gebruiken en te integreren.

Nadat we een gesprek hebben gevoerd waarin we inventariseren welke onderwerpen van belang zijn of welke coachvraag je hebt, begeleid ik je door (kleine) opdrachten voor beweging te geven. Ik geef daarbij suggesties voor bewegingen en maak gebruik van muziek en elementen zoals ruimte, tijd en energiekracht. De ervaringen en inzichten uit deze bewegingsopdrachten bespreken we steeds tussendoor. Aan het einde van de sessie bespreken we de betekenis en actiepunten voor het dagelijks leven.

 

Terug naar overzicht

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET