Geloof niet alles wat je denkt

Albert Einstein

Geloof niet alles wat je denkt

Innerlijke Familie

Met de Innerlijke Familie leer je jezelf en anderen beter kennen en kan je allerlei situaties vanuit verschillende perspectieven (jongetje, meisje, man, vrouw) opstellen en bespreken. Je leert zo de regie te voeren en te schakelen in lastige situaties. Op deze manier haal je het beste uit jezelf en kan je verschillen makkelijker overbruggen en patronen doorbreken.

Vanuit mijn achtergrond als psycholoog en de systemische relatie- en gezinstherapie kijk ik naar interacties en gedrags- en communicatiepatronen. Om dit inzichtelijk te maken in individuele sessies of in relatiecoaching gebruik ik de methode van de Schilden van je Innerlijke Familie. In een opstelling met playmobile poppetjes wordt op een eenvoudige en bruikbare manier duidelijk welke mogelijkheden er zijn om op een andere manier met situaties of relaties om te gaan.

Daarnaast geef ik als docent samen met Arienne Klijn de opleiding Schilden Systeemcoach met de Schilden van je Innerlijke Familie (www.innerlijkefamilie.nl) en verzorg ik groepslessen voor iedereen die zijn of haar Innerlijke Familie (beter) wil leren kennen. Klik hier voor meer informatie.

 

Introductie Innerlijke Familie

De Innerlijke Familie bestaat uit een jongetje, meisje, man en vrouw. Je bent zelf de regisseur van deze familie. Ik stel ze even voor:

  • Het jongetje staat voor wilskracht en levensenergie. Dit is de kant van jezelf die maakt dat je zin hebt in het leven, maar het is ook de kant waardoor je soms afhaakt of juist je zin kan doordrijft.
  • Het meisje is jouw gevoel, jouw zachte kant. Zonder het meisje zou het een kille boel zijn in de wereld. Het meisje vertegenwoordigt ook jouw kwetsbare kant. Als ze zich niet gezien en erkend voelt kan zij gaan zeuren of zich als een sirene gedragen.
  • De innerlijke vrouw is je innerlijke wijsheid. Zij is nodig om moeilijke situaties te kunnen accepteren en vanuit rust te overwegen wat belangrijk, haalbaar en nodig is. Zij staat voor draagkracht en realiteitszin, maar als zij te veel te dragen heeft is zij uitgeschakeld.
  • De innerlijke man staat voor denkkracht en daadkracht. Hij zorgt ervoor dat er focus is en dat doelen worden behaald. Zijn schaduwkant is dat hij kil, hard en star kan zijn.

 

Voorbeeld Innerlijke Familie bij echtscheiding

Bij een echtscheiding gebeurt er van alles binnen je eigen Innerlijke Familie, maar ook tussen de Innerlijke Families van jou en jouw ex-partner. De meisjes voelen zich vaak niet door de ander begrepen. Zij raken gespannen. De innerlijke vrouwen hebben vaak veel te dragen en kunnen het meisje niet troosten. De innerlijke mannen springen dan naar voren om de meisjes te beschermen en praten al snel op een harde en soms boze toon met elkaar (wat nog meer spanning bij de meisjes oproept). De jongetjes zijn allang afgehaakt, zo leuk is het allemaal niet meer.

Door een opstelling met playmobile poppetjes te maken van de twee Innerlijke Families wordt helder hoe de communicatie verloopt. Alleen het neerzetten van de situatie zorgt vaak al voor bewustwording en verbetering. Daarnaast kan je aan de hand van de opstelling bekijken hoe de situatie kan verbeteren. Dan zie je bijvoorbeeld dat het geen zin heeft om de innerlijke mannen voorop te laten staan, maar dat het wel helpt als één van de jongetjes een luchtige opmerking maakt.

 

Terug naar overzicht

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET