Het leven is niet zoals het zou moeten zijn; het is gewoon zoals het is.

Virginia Satir

Het leven is niet zoals het zou moeten zijn; het is gewoon zoals het is.

Mediation naast rechtspraak

Regelmatig komt het bij echtscheidingen voor dat één van beiden het niet ziet zitten om met een mediator om de tafel te gaan zitten. De reden is bijvoorbeeld dat deze persoon het gevoel heeft dat hij niet goed tot zijn recht zal komen. Hij is niet zo’n prater en is bang dat hij ondergesneeuwd raakt in het gesprek. Hij kiest er liever voor om naar de rechter te gaan. Gelukkig is dit een verkeerd beeld van wat mediation is. Het tegenovergestelde is namelijk waar.

De mediator helpt beide deelnemers te verwoorden wat belangrijk is, onder andere door vragen te stellen en door ervoor te zorgen dat beiden tijd en ruimte krijgen in het gesprek. Een mediator oordeelt niet en heeft oor en oog voor de belangen van beide deelnemers aan het gesprek. Met mediation kan zo een oplossing gevonden worden waar beiden achterstaan.

Als rechtbank-mediator ben ik daarom blij met het filmpje "Mediation binnen een rechtzaak". Hierin wordt uitgelegd wat mediation is en dat het een goede manier kan zijn om een conflict te hanteren.

 

Terug naar overzicht

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

ADR Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET