TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

Gevolgen voor de kinderen

Kinderen hebben er last van als hun ouders uit elkaar gaan. Dat is ook niet zo raar. Voor een kind verandert er veel door een scheiding. Ze moeten er bijvoorbeeld aan wennen dat hun ouders niet meer bij elkaar wonen, soms moeten ze zelf verhuizen of naar een andere school of ze krijgen te maken met nieuwe partners van hun ouders (al dan niet met kinderen). Gelukkig gaat het na verloop van tijd met veel van deze kinderen goed. Ze hebben het gevoel dat ze ertoe doen en dat ze belangrijk zijn voor hun ouders. Dat merken ze doordat er naar ze geluisterd wordt en dat hun ouders goed samenwerken om te zorgen dat ze zich veilig voelen en zich goed kunnen ontwikkelen.

Maar soms gaat het niet zo goed en ondervinden kinderen langdurig nadelige gevolgen van de scheiding (bijvoorbeeld: gedragsproblemen, stress, angst en depressiviteit). Uit onderzoek blijkt dat kinderen bij echtscheidingen vooral last hebben van strijdende ouders. Het is belangrijk hoe ouders met elkaar omgaan en hoe ze hun conflicten hanteren. Soms wordt er jarenlang gestreden over het ouderschapsplan of de alimentatie. De stress bij de ouders en de kinderen loopt op. Kinderen worden bang, boos en verdrietig. Ze hebben troost en bescherming nodig, maar kunnen dit niet vinden bij hun ouders.

Als gescheiden ouders goed met elkaar samenwerken en aandacht hebben voor de kinderen, blijken hun kinderen zich goed te ontwikkelen. Voor ouders is het daarom belangrijk de communicatie te verbeteren en te leren hoe ze met meningsverschillen kunnen omgaan, zodat het mogelijk is om goede afspraken te maken en er voor de kinderen te zijn.

Door samen met een mediator het scheidingsproces goed op te pakken en afspraken in een ouderschapsplan en/of convenant vast te leggen kan strijd en veel leed worden voorkomen.

 


Bron: Liedje over scheiden ‘Doe gewoon normaal’ (Klokhuis 19 januari 2017)

 

Terug naar overzicht

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

ADR Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET