TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: Waar slaapt je kind?

De zorgregeling is een belangrijk onderwerp in het ouderschapsplan. Vaak is dit ook een lastig onderwerp. Als een kind nog klein is ontstaat er bij de scheiding soms discussie over de vraag of het goed is dat het bij beide ouders slaapt. Of dat het beter is voor het kind om op één plek te slapen en de andere ouder alleen overdag te zien.

In de literatuur en de wetenschap zijn de meningen hierover verdeeld. Aan de ene kant is het belangrijk dat een kind een goede band heeft of ontwikkelt met beide ouders. Hierbij kan het helpen dat het kind bij beide ouders overnacht. Aan de andere kant zijn er bij een scheiding veel veranderingen voor het kind en heeft hij/zij rust en tijd nodig om zich te herstellen en aan te passen aan de nieuwe situatie.

Waar wel overeenstemming over bestaat is dat de kwaliteit van de opvoeding belangrijker is dan de hoeveelheid tijd die een ouder samen met het kind doorbrengt. Met name is het nodig dat ouders sensitief en responsief zijn. Sensitief betekent dat je als ouder zo goed mogelijk probeert te begrijpen welke behoeften jouw kind heeft door alert te zijn op de signalen van je kind en responsief dat je daarop direct en passend reageert. Zo kan je jouw kind geruststellen en helpen de wereld verder te ontdekken. Dit geeft het kind een veilig en stabiel gevoel, waardoor het veerkracht opbouwt en een positief beeld over zichzelf ontwikkelt.

Indien een kind zich niet gezien of begrepen voelt, protesteert het in eerste instantie, bijvoorbeeld door te huilen. Als dit een langere periode aanhoudt, stopt dit. Er ontstaat wanhoop bij het kind en het wordt passief. Dit is een belangrijk signaal!

Vertaald naar de vraag of een jong kind bij beide ouders kan slapen bespreek ik als mediator de volgende onderwerpen met de ouders:

  • Afscheid van de ouders: hoe verloopt bij een wissel het afscheid van de ouder waar het kind verbleef? Het is van belang om het afscheid rustig te laten verlopen en het kind de tijd te geven afscheid te nemen. Hierbij is het van belang dat je als ouder zelf ontspannen bent. Wat kunnen jullie als ouders doen om jezelf en elkaar gerust te stellen?
  • Vertrouwd gevoel: heeft het kind een knuffel die het mee kan nemen of een foto van de andere ouder? Eenzelfde ritueel van naar bed gaan of eenzelfde boekje voorlezen aan het kind kan helpen een vertrouwd gevoel te geven aan het kind.
  • Gedrag van het kind: hoe gedraagt het kind zich bij beide ouders? Let met name op passiviteit! Is het kind heel rustig? Speelt en beweegt het weinig? Indien dit het geval is, gaan de veranderingen voor het kind misschien te snel.
  • Doe het stapje voor stapje: indien je merkt dat het kind moeite heeft om bij de ene ouder te slapen kan je beginnen met een middagslaapje, eventueel waar de andere ouder bij blijft. Het kan ook helpen om de periode dat het kind bij een ouder verblijft kort en overzichtelijk te houden.

In het filmpje ‘Still face’ zie je hoe een moeder eerst responsief is en daarna geen reactie meer geeft op de pogingen van het kind om contact te maken. Best heftig! Het onthouden van een reactie die aansluit bij het kind duurt in dit filmpje kort, maar het effect op het kind is groot!

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

ADR Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET