TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: Steeds weer een nieuwe relatie

Ik weet uit ervaring in mijn werk als mediator en relatiecoach dat veel mensen verliefd worden, maar dat dat niet voldoende is voor een duurzame en gelukkige relatie. Daarvoor is het nodig dat je een balans vindt tussen autonomie en verbinding, tussen je eigen weg volgen en samen zijn. Dat lukt eigenlijk alleen als je vrienden met elkaar bent, als je rekening met elkaar houdt en als je gezamenlijke dromen hebt.

Dat betekent ook dat je bij veranderingen steeds samen zoekt naar een nieuwe vorm van jullie relatie. En veranderingen zullen er altijd zijn. Het kan zijn een nieuwe baan, een andere woning, de geboorte van een kind of gewoon een andere fase in je leven doordat je ouder wordt.

Dat lijkt allemaal eenvoudig, maar het lukt naar mijn idee alleen als je je bewust wordt van je eigen behoeften en van de verwachtingen die je van je ander hebt én als je hiervoor uit durft te komen naar je partner. Maar hoe wordt je je daarvan bewust?

Meestal ontstaat er een gevoel van ontevredenheid. Dat kan beginnen met kleine signalen. Je weet niet zo goed wat er aan de hand is, maar je voelt je minder blij. Je merkt bijvoorbeeld dat je sneller geïrriteerd bent, dat je minder aardig bent tegen je partner, dat je elkaar minder aanraakt of dat je samen minder leuke dingen doet. Het is belangrijk om dergelijke signalen serieus te nemen en niet te denken dat het vanzelf weer beter zal gaan.

Dat vraagt moed en actie. Moed om ervoor uit te komen dat je niet tevreden bent, om naar jezelf en naar de ander te kijken en te luisteren en om je kwetsbaar op te stellen en actie door in gesprek te gaan en samen met je partner te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, al dan niet met hulp van een professional. En dan kan je, zoals Esther Perel het een tijdje geleden bij zomergasten zo mooi zei, met dezelfde persoon steeds weer een nieuwe relatie hebben.

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET