TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: Luisteren? Zet een punt!

Ken je de situatie waarin je iets belangrijks wilt vertellen aan je partner, maar dat hij of zij niet luistert? Je merkt het bijvoorbeeld doordat de ander advies geeft waar je niets aan hebt, of over zichzelf begint te vertellen. En wat doe je dan? Het kan twee kanten op gaan. Of je denkt ‘laat maar zitten’ en zegt niets meer of je wordt boos. In beide gevallen leidt het meestal tot niets. Je voelt je niet gehoord, neemt afstand van je partner en jullie contact verslechtert. En als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, luister jij altijd als de ander iets aan jou kwijt wil?

Hoe kan dat eigenlijk? Wat maakt luisteren nou zo moeilijk? Het antwoord is in feite simpel. In communicatie zijn er twee mogelijkheden. Je bent met je aandacht bij de ander, of je bent met je aandacht bij jezelf. Dat is allebei prima. Indien je met je aandacht bij jezelf bent vertel je je eigen verhaal of geef je je mening of advies, je ziet de wereld door jouw eigen bril. Indien je met de aandacht bij de ander bent luister je, stel je vragen die aansluiten bij het verhaal van de ander en toon je begrip.

Waar het mis gaat is dat veel mensen deze twee posities in communicatie aan elkaar proberen te plakken. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘goh wat naar voor je,  nou ik heb dat ook meegemaakt maar dan nog veel erger’ (waarna ze hun eigen verhaal vertellen of advies geven). Ze zijn heel even met hun aandacht bij jou en tonen begrip (goh wat naar voor je) en schakelen daarna meteen door naar zichzelf en hun mening over jou (nou ik heb dat ook meegemaakt maar dan nog veel erger). Gevolg is dat je je niet gehoord of begrepen voelt.

De oplossing is gelukkig heel makkelijk (maar wel even wennen in de praktijk). Namelijk: zet een punt! Je zegt dan: ‘goh wat naar voor je (punt!)’. Je schakelt dus niet direct door naar het tweede deel en geeft niet je mening of advies, maar laat het hierbij. Je bent dan even helemaal met je aandacht bij de ander en je zal merken dat dat wonderen doet! De ander voelt zich gehoord, er komt rust in het gesprek en jullie contact verbetert. En daarna kan je natuurlijk altijd nog je eigen verhaal vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET