TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: Een goed gesprek

Een goed gesprek

Miscommunicatie ontstaat vaak omdat een echt gesprek pas mogelijk is nadat je je begrepen voelt door de ander. Neem bijvoorbeeld Greetje en Karel. Karel wil na de scheiding een omgangsregeling waarbij hun dochter Suzanne om het weekend bij hem is en één doordeweekse dag.  Greetje is het hier niet mee eens. Ze zegt: ‘je hebt nooit tijd gemaakt voor ons gezin en nu kan je opeens een dag in de week vrij nemen?!’ Karel geeft met harde stem antwoord: ‘alsof het zo gezellig was thuis, ik was liever op mijn werk’. De spanning loopt op en het gesprek leidt tot niets. Het is niet raar dat dit soort gesprekken ontstaan bij echtscheidingen. Een scheiding gaat met veel emoties gepaard en tegelijkertijd moet er veel geregeld worden.

Tijdens het mediationgesprek zien Greetje en Karel in dat ze er zo niet uitkomen. Om goede afspraken te kunnen maken over hun dochter is het nodig dat ze beter met elkaar praten. Ze willen het patroon van ruzie maken graag doorbreken. Nadat ik ze een aantal vragen heb gesteld wordt duidelijk dat Greetje graag had gewild dat Karel tijdens hun relatie meer tijd had vrijgemaakt voor hun gezin. Ze voelde zich overbelast door de combinatie van haar baan en de zorg voor hun dochter. Karel geeft aan dat hij ook zijn rol als vader anders had willen oppakken, maar hij had het gevoel had dat het er niet beter op werd als hij thuis was of zich met de opvoeding bemoeide. Greetje en Karel krijgen meer begrip voor elkaar, ze realiseren zich dat ze het allebei graag goed willen doen als ouders en met dat doel voor ogen wordt het gesprek vervolgd. Ze krijgen inzicht in hun oude communicatiepatroon en kunnen uiteindelijk afspraken maken waar ze zich beiden in kunnen vinden én die in het belang zijn van hun dochter.

Het begrijpen van de betekenis van een situatie voor de ander geeft ruimte voor een goed gesprek. Een prachtig voorbeeld hiervan is dit filmpje:

 

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET