TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: De Innerlijke Familie

Bij echtscheidingen komen veel inhoudelijke zaken aan de orde, zoals de zorgregeling voor de kinderen, alimentatie en de boedelverdeling. Als psycholoog-mediator heb ik daarnaast aandacht voor de communicatie en interacties tussen de (aanstaande) ex-partners. Ik gebruik hierbij vaak de methode van de Schilden van je Innerlijke Familie. Dit is een psychologisch gedragsmodel dat helpt om inzichtelijk te maken hoe interacties verlopen en hoe je daarin verbetering kan brengen.

De Innerlijke Familie bestaat uit een jongetje, meisje, man en vrouw. Je bent zelf de regisseur van deze familie. Ik stel ze even voor:

  • Het jongetje staat voor je wilskracht, je levensenergie. Dit is de kant van jezelf die maakt dat je zin hebt in het leven, maar het is ook de kant waardoor je soms afhaakt of juist je zin kan doordrijft.
  • Het meisje is je gevoel, je zachte kant. Zonder het meisje zou het een kille boel zijn in de wereld. Het meisje vertegenwoordigt ook je kwetsbare kant, als ze zich niet gezien en erkend voelt kan zij gaan zeuren of zich als een sirene gedragen.
  • De innerlijke vrouw is je innerlijke wijsheid. Zij is nodig om moeilijke situaties te kunnen accepteren en vanuit rust te overwegen wat belangrijk, haalbaar en nodig is. Zij staat voor draagkracht en realiteitszin, maar als zij te veel te dragen heeft is zij uitgeschakeld.
  • De innerlijke man is je denkkracht en daadkracht. Hij zorgt ervoor dat er focus is en dat doelen worden behaald. Zijn schaduwkant is dat hij kil, hard en star kan zijn.

Bij een echtscheiding gebeurt er van alles binnen je eigen innerlijke familie, maar ook tussen de innerlijke families van jou en jouw ex-partner. De meisjes voelen zich vaak niet door de ander begrepen. Zij raken gespannen. De innerlijke vrouwen hebben vaak veel te dragen en kunnen het meisje niet troosten. De innerlijke mannen springen dan naar voren om de meisjes te beschermen en praten al snel op een harde en soms boze toon met elkaar (wat nog meer spanning bij de meisjes oproept). De jongetjes zijn allang afgehaakt, zo leuk is het allemaal niet meer.

Door een opstelling met playmobil poppetjes te maken van de twee innerlijke families wordt helder hoe de communicatie verloopt. Alleen het neerzetten van de situatie zorgt vaak al voor bewustwording en verbetering. Daarnaast kan je aan de hand van de opstelling bekijken hoe de situatie kan verbeteren. Dan zie je bijvoorbeeld dat het geen zin heeft om de innerlijke mannen voorop te laten staan, maar dat het wel zou helpen als een van de jongetjes een luchtige opmerking kan maken.

www.innerlijkefamilie.nl

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET