TEMIDDEN VAN DE MOEILIJKHEID LIGT DE MOGELIJKHEID

Albert Einstein

BLOG: Tel tot tien!

Laatst las ik een bericht van de politie over een bedreiging met een mes door een 17-jarige jongen. Hij had ruzie met een andere jongen gehad en ze hadden met elkaar gevochten. De 17-jarige jongen zag de andere jongen met zijn moeder voorbij fietsen, hij kwam naar buiten en ging met een mes voor hen staan. 

Helaas is dit bericht geen uitzondering en wordt in ruzies of conflicten vaak hard of gewelddadig opgetreden. Een dergelijke reactie wordt veroorzaakt doordat beide personen in een conflict zich niet gezien en gehoord voelen. Misschien herken je zelf ook wel dat je je aangevallen voelt als iemand iets afkeurt wat jij doet of zegt. Je impuls is dan een snauw terug te geven en je te verdedigen. Deze reactie wordt veroorzaakt door je zogenaamde reptielenbrein. Dit reptielenbrein wordt sterk beïnvloed door  emoties.

Gelukkig kan het ook anders. Op korte termijn kan het helpen om even tot tien te tellen. Door even tijd te maken om het te laten bezinken wordt een ander deel van de hersenen actief. Dat is het deel waarmee je bewuster over beslissingen kan nadenken. Je kan dan ook andere oplossingen bedenken voor de situatie, waarin je wel voor je eigen mening op kan komen en tegelijkertijd ook respect hebt voor de mening van de ander. 

Op lange termijn kan je makkelijker uit het reptielenbrein blijven als je je veilig voelt. Als ouders kan je zorgen dat je kinderen zich veilig bij jou voelen door te zorgen dat ze op jou kunnen bouwen en door ze te laten merken dat ze goed genoeg zijn. Dat wil zeggen ze te laten weten dat je van ze houdt, ook al doen ze soms dingen je je liever niet zou zien en door met ze in gesprek te zijn over wat ze bezighoudt.

http://alarmeringen.nl/noord-brabant/etten-leur/82983-etten-leur-jongen-aangehouden-voor-dreigen-met-mes.html

"LIFE IS NOT WAITING FOR THE STORM TO PASS, IT'S ABOUT LEARNING TO DANCE IN THE RAIN"

(Vivian Greene)

MFN Register Mediator ADR NIP Schilden CRKBO KVSS
Website door Buro TARGET